Voedingsmiddelen die op een respectvolle manier voor de natuur worden verkregen, zonder giftige chemische producten te gebruiken (meststoffen, pesticiden, onkruidbestrijders, enz.); zonder genetisch gemodificeerde zaden (de zogenaamde transgene of GGO); zonder de vruchtbaarheid van de planten of voedingscycli van de dieren te forceren. Het doel is om gezond voedsel voor iedereen te krijgen, op het punt van rijping, met alle smaken, aroma’s, textuur, met alle vitaliteit en alle voordelen van gezond voedsel.
In het kort: voedsel zoals onze voorouders het voedsel produceerden en aten.

Waarom biologisch voedsel consumeren?

-Omdat ze gezond en veilig zijn voor het lichaam en alle voedingsstoffen en vitamines van het voedsel bevatten.
Ze komen uit de biologische landbouw, die door geen gebruik te maken van giftige chemicaliën helpt onze gezondheid en die van de boeren te beschermen en zorg draagt voor het milieu.

-Omdat biologisch plantaardige of dierlijke ingrediënten niet genetisch gemanipuleerd zijn. De biologische landbouw houdt rekening met traditionele landbouwkennis en is tegelijkertijd up-to-date in kennis en geavanceerde technieken om in alle opzichten te blijven verbeteren, maar zonder afstand te nemen van het leven of de natuur, en wordt gecontroleerd door strenge kwaliteitsregelingen.

-Omdat ze afkomstig zijn van een landbouw die de biodiversiteit conserveert en verhoogt door de aanplant van hagen en bomen aan te moedigen; door het onderdrukken van de chemicaliën die de fauna en de hele voedselketen beïnvloeden; door gewassen te diversifiëren en inheemse zaden te behouden.
Biologische landbouw impliceert ook een toezegging van de boer om te zorgen voor het land, de beboste gebieden en het water, om de dieren hun aangeboren gedrag te laten ontwikkelen en ten allen tijde in comfort omstandigheden te zijn, door cycli en hun behoeften te respecteren.

-Omdat ze afkomstig zijn van een landbouw die werk en leven bevordert op het platteland, met behoud van een eigen cultuur en bijdraagt aan de tevredenheid, gezondheid en cultuur van degenen die in de stad wonen. Het behoud van de diversiteit van landschappen met zijn schoonheid en harmonie, draagt bij aan het creëren van werkgelegenheid door meer arbeid te vereisen en landbouwoverschotten te verminderen met een bevordering van kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Want als we biologisch voedsel eten, dragen we bij aan een verantwoorde consumptie. Een consument van biologische producten weet dat biologische landbouw bijdraagt aan plattelandsontwikkeling; een beter gebruik van hulpbronnen en een rem van erosie en branden is, tot een overleving van de beroepen die zorgen voor het veld en dat dan wij allemaal genieten, tegen een eerlijke prijs voor de boer.
Het kopen van biologisch voedsel, voedsel van biologische landbouw en vee, is om boeren te ondersteunen hun werk met plezier te doen, zorgend voor de economische en sociale aspecten van onze dorpen.

-Omdat biologische landbouw ons helpt om de bijna verloren smaken en aroma’s te herstellen, een aangenaam dieet, een gastronomische cultuur met voedsel dat we kennen en we houden ervan vanwege hun aroma en smaak.

Kortom: om zijn goede kwaliteit.

Hoe kunnen we biologisch voedsel identificeren?

Alle verpakte producten die zijn verkregen volgens de norm van ecologische agrarische productie hebben op hun etiket: “Ecologische landbouw” (in het Spaans of in een van de talen van de Europese Unie) en een logo of stempel aangegeven dat de autoriteit of het organisme aangeeft van controle die verklaart dat dit zo is. Als het product is gemaakt of verpakt in de Europese Unie, kan het Europese logo van biologische of biologische landbouw dragen.

Als het product vers is en niet is verpakt (fruit, groenten), moeten we ervoor zorgen dat de producent is geregistreerd bij een controleorgaan en een certificaat van biologische landbouw heeft en controle heeft over hun productie.
Dit is belangrijk om te identificeren, omdat je op deze manier kunt garanderen dat het echt biologisch voedsel is.

Wat is de ecologische landbouwraad?

Ecologische landbouw- en veeteeltproductie wordt geregeld door een Europese verordening (Verordening (EG) 834/2007) die productienormen, etikettering en hoe deze producten moeten worden gecontroleerd van de boerderij naar de consument.

De controle kan worden uitgevoerd door openbare instanties of particuliere entiteiten die als zodanig zijn erkend in elke lidstaat van de Europese Unie.