Rijst Bomba

Rijst bomba is een verscheidenheid aan rond korrelige rijst (Oryza sativa L.) . Het wordt beschouwd als een medium korrelige rijst omdat het minder amylopectine bevat en bekend staat als de rijst van Valencia, omdat het in dit gebied was waar meer traditie was .

Deze rijst is heel gebruikelijk in sommige delen van de keukens aan de oostkust van het Spaanse schiereiland. Het is een veel voorkomende rijst in de rijstvelden van dit gebied van Spanje, evenals bij de bereiding van paella

Het is een rijst die oorspronkelijk uit India komt. Dit type rijst wordt sinds de middeleeuwen op het Iberisch schiereiland gekwekt en wordt gekenmerkt door minder gemakkelijk hechting aan de bodem van de kookvaten (vanwege de inhoud van een derde van amylose). Het is van de korte korrel variëteit, heeft een parelachtige kleur en een consistent uiterlijk. Een kenmerk van deze rijst is dat het graan een grotere weerstand heeft tegen “open” tijdens het koken, deels omdat het meestal wordt uitgebreid tijdens het koken (soms wordt het genoemd als een accordeon3). Een dergelijke expansie kan tot twee of drie keer het aanvankelijke volume van het graan bereiken. Dit type rijst vereist een hoger watergehalte dan andere lang korrelige rijst. Op deze manier hebben de bonen meestal dezelfde structuur na het koken. Het is meestal een van de duurste onder Spaanse rijst

Een van de kostbaarste is van Calasparra (deze met de oorsprongsbenaming) en van Moratalla. [Nodig citaat] Ook de rijstbommen van Silla (Valencia) en vooral van Pego (Alicante) hebben een grote traditie.

Showing all 1 result