Turrón Nougat

Turrón is een soort nougat, dat bestaat uit onder andere honing, suiker, marsepein en amandelen. Het is een typisch Spaanse lekkernij en behoort tot één van de bekendste delicatessen van Spanje. De lekkernij wordt vooral gegeten tijdens kerst en andere feestdagen. De geschiedenis hiervan ligt in de provincie Alicante, regio Valencia, en daarom vind je de beste turrón ook hier.
Waar komt turrón vandaan?
In de tijd van de Arabische overheersing is deze lekkernij terechtgekomen in Spanje. In die tijd was het een kostbare lekkernij. Het was zoveel waard, dat er mee werd betaald! Door de gevonden spullen en documenten (denk aan recepten) is duidelijk geworden dat turrón zijn oorsprong heeft gevonden in Jijona of Xixona, een stadje in Alicante, en zelfs een van de varianten er van wordt er naar de stad genoemd: Turrón de jijona. Tegenwoordig staat Jijona er bekend om; er is zelfs een turrónmuseum.
Waarom tijdens kerst?
Er gaan verschillende verhalen rond over waarom turrón tijdens kerst en andere feestdagen gegeten wordt. De ingrediënten zijn redelijk duur en vooral vroeger moest je bevoorrecht zijn om deze lekkernij te kunnen betalen. Daarom luidt er het verhaal dat veel mensen het zoete snackje met kerst aten, omdat de feestdagen een grote rol speelden in hun levens en ze tijdens deze speciale gelegenheid flink uitpakten. Een ander verhaal komt uit de tijd van koning Filips ll. De chefkok van de koning, Antonio Martínez Montino, diende altijd tijdens de kerstdagen turrón aan de koninklijke tafel.
Vroeger was een traditie om tijdens de Kerst feestdagen de lekkernij op tafel te zetten, maar Tegenwoordig wordt ie het hele jaar geserveerd in verjaardagen of andere gelegenheden naar de maaltijd met koffie en/of likeuren. Breek de reep in stukjes en zo kan iedereen er wat van pakken.
Soorten turrón
Er zijn tientallen soorten; de klassieke en meest bekende soorten zijn de ‘harde turrón’ en de ‘zachte turrón’. Het verschil tussen deze twee zit hem in de amandelen, een belangrijk ingrediënt van de lekkernij. Bij de harde variant (ook wel turrón duro genoemd) blijven de amandelen heel, terwijl ze bij de zachte variant (ook wel turrón blando genoemd) tot een gelei gemaakt worden. Naast deze twee soorten, zijn er veel andere soorten. Je kunt namelijk van alles in deze lekkernij verwerken, zoals chocola, kokos, fruit, truffel, hazelnoot, marsepein en eigeel. Ook kun je turrón verwerken in ijs of koekjes. Er zijn dus enorm veel soorten en vormen, mmm!

Showing all 4 results