Kweeperengelei

Kweeperen gelei met heerlijke bijzonder fruitige smaak en een weinig zuur aroma. Ideaal voor het vullen van gebak, om desserts te garneren, in combinatie met geit- of schapenkaas en om op brood of pannenkoeken te spreiden. Kweeperengelei is ook heerlijk bij curry gerechten, voor sauzen op kip gerechten of bonte herfstsalades.
De oude Grieken hebben de kweepeer in de keuken op een ereplaats gezet. Als Fruit van Aphrodite, was zij daarenboven gewijd en werd beschouwd als een symbool van liefde, geluk en vruchtbaarheid. Ook in Duitsland is het gebruik van deze gele vrucht een traditie.
Kweepeer behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de appel, gewone peer en lijsterbes. Deze peer kun je niet echt goed rauw eten; hij wordt vaak gebruikt om jam, compote, vruchtensap en gelei van te maken. Het woord marmelade betekent oorspronkelijk zelfs ´kweeperenjam´. Van oorsprong komt de kweepeer uit streken rondom de Kaspische Zee. Tegenwoordig groeit hij vooral in het Middellandse Zeegebied en Japan. De kweepeer heeft medicinale werking en wordt vooral ingezet bij kinderdiarree, luchtwegenaandoeningen, brandwonden en gesprongen lippen.

Showing all 3 results