Recepten met Kweeperen Gelei.

Witlof-appelsalade met walnoten, gorgonzola en kweeperengelei

witlof-appelsalade met walnoten, gorgonzola en kweeperengelei

  • Vooraf
  • Aantal personen: 4
  • gorgonzola , witlof , appel , walnoten
  • Vegetarisch
  • Zo gepiept (max 20 min)
  • Herfstbui

Ingrediënten:

walnoten 100 g
eiwit 1
cayennepeper 1/2tl
lichte basterdsuiker 20 g
witlof 3, in de lengte gesneden
rode appel 1, in dunne partjes
witte balsamicoazijn 3 el
olijfolie extra vierge 3 el
kweeperengelei (pot) 6 el
pikante gorgonzola 100 g
Extra: bakpapier

BEREIDING
Verwarm de oven tot 180°C. Schep in een schaal de noten met het eiwit, de cayennepeper, suiker en een snufje zeezout door elkaar zodat de noten goed bedekt zijn met het eiwitmengsel. Verdeel de noten gelijkmatig over een stuk bakpapier. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de noten in 15 min goudbruin en krokant. Schep ze tussendoor om. Schep de witlof en appel in een kom om met de helft van de azijn en de olie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over 4 borden. Verwarm de kweeperengelei in een steelpannetje op laag vuur, roer met een garde de azijn erdoor. Brokkel de kaas boven de salade. Verdeel de noten erover en besprenkel met de kweeperengelei.

Namiddagmelange met tapas, Schapenkaas en Kweeperengelei.

Namiddag Melange in combinatie met Schapenkaas en Membrillo (kweeperengelei) zorgt voor een ware smaaksensatie en een enorme zoete beleving die je smaakvermogen overstijgt; de smaak van zoethout in de Namiddagmelange wordt versterkt door de Schapenkaas. Er blijft een tinteling op de tong achter waarbij de Schapenkaas blijft nazingen in de mond. Het tikje rins van de kweepeer maakt het af. Hieronder vindt u een recept voor Schapenkaas met Membrillo.

Schapenkaas is een stevige kaas. De schapen geven de volle melk die wordt gebruikt bij de bereiding van deze kaas. De kaas rijpt in grotten gedurende een periode die varieert tussen 3 maanden en twee jaar. De smaak is vol, krachtig, licht pikant, romig, subtiel nootachtig, kortom een complex smaakpalet.

Membrillo, ofwel kweeperengelei, wordt in Spanje traditioneel in combinatie met Schapenkaas gegeten. De hoeveelheid in een trommel is voldoende voor vele plakjes Membrillo. Dat is geen probleem, want het is lang houdbaar. Traditioneel wordt membrillo als een stevige gelei gemaakt, die in plakjes kan worden gesneden. Ook kan een heerlijke kweeperenmoes gemaakt worden, waarvan een beetje op de kaasplakjes gelepeld wordt. De stevigheid van de Membrillo hangt af van het vochtgehalte.

Boodschappenlijstje:

– Een stuk Schapenkaas
– Kweeperengelei

Bereiding:

Snijd de kweeperengelei in stukjes.
Snijd de Schapenkaas in vierkante plakjes van ca. 3 tot 4 cm, een halve cm dikte. Leg op elk plakje kaas een plakje membrillo.

Kip met kweepeer en saffraan.

Deze langzaam gegaarde kip met kweeperengelei en saffraan is makkelijk te maken. De karakteristieke smaak is vooral te danken aan de kweeperengelei. Kweeperen zijn heerlijke aromatische vruchten die helaas moeilijk te vinden zijn. Gelukkig Lekkers uit Spanje importeert kweeperengelei voor u. Deze kan lang bewaard worden en is uitstekend geschikt voor recepten zoals deze.

Ingrediënten
Porties: 4 

  • 4 kippenpoten
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 el kweeperengelei
  • saffraan (hoeveelheid afhankelijk van de kwaliteit, minimaal 1 draadje)
  • 1 el korianderzaad
  • 2 tl komijn
  • 4 piment bessen
  • 4 takjes tijm
  • 2 el walnoten
  • olijfolie en boter om te bakken
  • zout, peper en suiker naar smaak

Voeg toe aan boodschappenlijst

Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel

Bereidingswijze
Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Doe de saffraan in een kommetje en doe daar een paar eetlepels kokend water bij.
  2. Snij de uien in ringen en smoor deze ca. 5 minuten in een pan met een eetlepel olijfolie. Draai het vuur dan hoger en bak ze lichtbruin. Neem ze dan uit de pan.
  3. Verwijder in de tussentijd het vel van de kippenpoten en maak een aantal inkepingen in het vlees. Braad de poten aan met een klontje boter.
  4. Hak onderwijl de knoflook fijn en maal of wrijf de kruiden fijn. Draai het vuur laag en voeg de knoflook toe. Laat deze even garen en voeg dan de kruiden toe.
  5. Doe stukken kweeperengelei bij de kip, voeg de saffraan toe en roer alles goed door elkaar.
  6. Gebruik een slow cooker, of dek de pan goed af en zet deze ca. 1 1/2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Je kunt de pan ook op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen. Het gerecht is klaar als de kip gaar is en de kweepeer zacht is.
  7. Neem de kippenpoten uit de pan, en laat de kweepeer saus onder voortduren roeren inkoken. Controleer de smaak en voeg eventueel zout, peper en suiker toe. Doe de kippenpoten weer terug in de pan en laat dan nog even doorwarmen.
  8. Serveer met gehakte walnoot.