Pulpo a la Gallega is een simpele tapas gerechtje van gekookte octopus besprenkelt met olijfolie en wat gerookte paprikapoeder. Het maken van pulpo (octopus) is even een klusje maar de moeite waard. Mocht je geluk hebben een verse octopus vinden bij je vishandelaar, is het belangrijk dat je deze eerst invriest zodat hij mals wordt bij het koken. Heb je hier geen tijd voor dan kun je de octopus met een hamer een paar flinke klappen geven waarmee je hetzelfde effect bereikt.

De traditionele manier is om het dier (dat al dood is) honderd keer tegen een rots aan te slaan. Maar een gemakkelijkere en minder gewelddadige methode is een van onze potten te kopen, wij hebben het zware werk al voor u gedaan, en de octopus is klaar om te eten.

Galicische octopus met aardappelen.

Ingrediënten:

Galicische octopus

Aardappelen

Gerookte paprika poeder (zoet of pikant)

Voorbereiding:

Kok, bak of braad de aardappels (na smaak). Bak de stukken van octopus met een beetje extra vierge olijfolie alleen om de octopus te verwarmen (indien men wens het gerecht warm te consumeren). Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer een vinger dik, en zet de stukken van de octopus op de top. Breng op smaak met een beetje extra vierge olijfolie en bestrooi met paprikapoeder. Dit gerecht kan worden gegeten koud of warm naar wens.