Beschrijving
Eikenhoning
Eikenhoning wordt door bijen gemaakt met nectar uit de bloemen van de Eikenboom. Bij veel mensen is deze honing onbekend, maar zeker de moeite waard om eens te proberen!
De boom waar de eiken aan groeien is inheems in Zuid-Europa, voornamelijk in Spanje. In Nederland en België zijn de bomen ingevoerd door de oude Romeinen. Tegenwoordig komt de boom in ons land meestal verwilderd voor.
Spanje staat bekend om zijn Eikenhoning. Deze honing is in Spanje dan ook volop te koop in de maanden mei tot en met juli. Het wordt door de Spanjaarden veel gebruikt om mee te koken.
Unieke eigenschappen
De kleur van Eikenhoning is bijna hetzelfde als van de tamme kastanje. Het is een van de donkerste honingsoorten die er is. De kleur varieert van amberbruin tot bijna zwart. Deze donkere honing bevat hoge concentraties mineralen, looizuur, fructose en stuifmeel. Het stuifmeel is natuurlijk niet te zien, het is daar te klein voor. De honing is vloeibaar en versuikert niet snel.
De geur en smaak
De smaak en geur van de donkere honing is echt wel uniek te noemen. De smaak is lichtzoet en tegelijk een beetje bitter. De geur heeft iets van kruidig en leerachtige.
Toch is de ene honing de andere niet. De smaak hangt sterk af van de regio waar de honing vandaan komt. Er bestaan verschillende soorten kastanjebomen waardoor de honing net iets anders smaakt.
Het gebruik
In Spanje wordt kastanjehoning heel veel gebruikt. De Spanjaarden gebruiken de honing vooral tijdens het koken van herfstmaaltijden. De honing wordt ook bij kaas gebruikt. Een beetje van de honing over Mató (Catalaanse soort of fromage fraise), kwarkkaas (bijvoorbeeld Cuajada) of Manchego kaas wordt in Spanje veel gegeten.
Verder wordt de honing in zoete gerechten gebruikt, zoals gebak, taart of koekjes. Dit is vooral geschikt voor mensen die van iets minder zoet houden.
Kristallisatie
Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.