RECEPTEN

Salade gerookte tonijn
INGREDIENTEN 2 personen

2 Tonijnsteaks, handje sla, handje ruccola, halve citroen, scheut kikoman sojasaus, 2 tl wasabi, sesamzaad.
Voorbereiding
Tonijn eventueel 5 min nagaren in de oven.
Dressing bereiden: citroensap, kikoman en wasabi mengen. Sesamzaad roosteren in droge pan.
Bereidingswijze
Tonijn in tweeën snijden en op bedje van sla en ruccola leggen, overgieten met wasabi dressing. Sesam er overheen strooien.
Carpaccio van gerookte tonijn met kreeft Paté.
INGREDIENTEN 4 personen

1 Pot Kreeft paté
1 mooi stuk Gerookte tonijn filet (400 gr.)
1 limoen,
3 dl olijf olie,
0.5 dl edik,
0.5 dl limoenazijn,
sasamzaad,
200 gram boekweit tuille baslag,
koriander,
mooie gemengde salade van sla,
peper en zout,
court bouillon,
Carpaccio van gedrookte tonijn met kreeft paté , een sesam-koriander krokant en een dressing van limoen
Voorbereiding
Maak alle producten schoon,
rol de tonijn strak op in folie en vries deze min. 5 uur van te voren in.
Bereidingswijze
-vermeng het boekweit beslag met de sesam en de koriander.
-maak een sjabloon van een punt en smeer het beslag op de bakplaat.
-bak de tuilles op 170 graden af
-roer de limoensap met de olie en azijn tot een dressing
-was de sla
Serveertips
-in het midden een hoopje salade
-daarop rondom de carpaccio die flinterdun gesneden is
-daarop een taartje van de kreeften Paté
-de dressing eromheen en daarin hier en daar gekonfijte limoen zeste’s
-laat de krokant met de punt omhoog ,schuin op de tartaar
-leg daar eventueel een boeketje kruiden bij.
Carpaccio van gerookte tonijn op Thaise wijze.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 koffielepel vis saus
• Dik zout (Flor de sal)
• 2 limoenen
• peper van de molen
• 400 g sneden gerookte tonijn
• 2 stengels Thais citroenkruid
• 1 bosje verse koriander
• 1 zacht rood piment

Bereiding
1. Verwijder het steeltje van het piment, snij het in de lengte in twee en verwijder de zaadjes.
2. Snij heel fijn.
3. Snij de stengels citroenkruid in de lengte in twee.
4. Verwijder de te harde buitenste blaadjes en bewaar alleen het malse hart.
5. Snij in heel fijne reepjes.
6. Schil een groene citroen (limoen) tot op het vruchtvlees en zet de kwartjes opzij.
7. Pers het sap van de tweede limoen in een kommetje.
8. Versnipper de verse koriander grof, maar bewaar vier topjes als versiering.
9. Doe de fish sauce bij het citroensap, doe er zout en peper op.
10. Schik in elk bord een portie carpaccio van gerookte tonijn in rozetvorm.
11. Doe er een portie saus bij en bestrooi met de verschillende kruiden.
12. Versier met een takje koriander en dien onmiddellijk op met toasts van volkorenbrood of nans (Indische broodjes) met koriander.

Kooktip
• Het is belangrijk dat je de zaadjes van het piment verwijdert, want die zijn het meest pikant. Was ook je handen meteen nadat je het piment hebt schoongemaakt, om problemen bij contact met de ogen te vermijden. Gerookte tonijn vind je in dezelfde afdeling als gerookte zalm. Voor de afwisseling kan je dit recept ook eens proberen met gerookte zwaardvisfilet.
• De “plus” op voedingsgebied: Dit voorgerecht bevat weinig calorieën, vet en is makkelijk te verteren. Het is bovendien een bron van vitamine A en selenium.

Gerookte tonijn met Schorpioenvis paté.

Ingrediënten:

Crackers of ciabatta brood.

Schorpioenvis vis patè.

Gerookte tonijn.

Avocado.

Amandels.

Bereiding:

Smeer op een cracker of een dunne plak ciabatta brood de Schorpioenvis vis paté, snij twee dunne plakjes gerookte tonijn en leg ze op de brood. Vervolgens rasp een amandel er boven. Snij een stripje avocado en leg hem boven.