Mojama
U kunt Mojama serveren als tapas, salade of als voorgerecht. De delicatesse wordt traditioneel in dunne plakjes gegeten met verse tomaten, een goede olijfolie, wat amandelen, olijven en simpelweg wat toast of ‘con pan’. Maar Mojama kan prachtig gecombineerd worden met andere ingrediënten. Om u vast te inspireren zetten we regelmatig wat nieuwe recepten op deze site (zie onder).
Op kamertemperatuur serveren.
De beste resultaten worden geboekt als de Mojama op kamertemperatuur wordt geserveerd. De smaak van de Mojama is zachter, voller en vraagt zeker naar meer als u de verpakking minimaal 30 minuten voor gebruik opent.
Lekkers uit Spanje heeft de blokjes van 150 tot 400 gram (ongesneden) in assortiment. Deze zijn vacuüm verpakt, en de ingrediënten zijn Mojama en Zee zout, direct voor consumptie gereed. Voor dit product geldt een lange houdbaarheid en licht verteerbaar.
Onder deze lijnen een link met een mini rapportage van onze leverancier.
Recepten.
Mojama met tomaten (voorgerecht)
Ingrediënten: 8 kerstomaatjes (ca. 100 gram) 1 groene paprika zonder zaadjes, grof gehakt ¼ kleine rode ui in dunne plakjes ½ bos platte peterselie, grof gehakt 1 hard gekookt ei, grof gehakt 50 gram Mojama ¼ citroen 6 kleine olijven |
Dressing: Opgevangen tomatensap ½ teen knoflook 1 eetlepel rode wijnazijn 4 eetlepels goede kwaliteit olijfolie zout & peper naar smaak |
Bereiding:
Halveer de tomaatjes en haal de zaadjes eruit. Vang boven een kom (en evt. een zeef) het sap op. Dit is het begin van de dressing. Wrijf de knoflook met wat zout in een vijzel fijn. Meng dit met het tomatensap, de azijn en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de gehalveerde tomaatjes, paprika, ui en de helft van de peterselie in een grote schaal. Giet de dressing er over en schud goed om. Zet de schaal minstens een half uur in de koelkast. Vlak voor het gebruik het grof gehakte ei erdoor werken, de plakjes Mojama er overheen leggen evenals de olijven. Daar overheen de peterselie met het partje citroen.
Mojama met appel (tapas).
Ingrediënten:
4 grote appels, in blokjes (niet geschild)
1 eetlepel boter
Sap van 1 grote of 2 kleine citroenen
1 teentje knoflook, fijn gehakt
3 takjes fijn gehakte verse koriander
100 gram Mojama
Bereiding:
Snijd de Mojama dun en bestrijk de plakjes met wat (zeer goede) olijfolie. Smelt de boter op laag vuur in de koekenpan. Voeg de blokjes appel toe en draai het vuur wat hoger. Bak tot de appelblokjes enigszins zijn gekaramelliseerd. De appelblokjes moeten zacht zijn maar niet papperig (moes) worden. Over scheppen in een kom en af laten koelen. Voeg de koriander, knoflook en de helft van het citroensap toe en meng voorzichtig door elkaar. Serveer het mengsel op een saladeschaal, besprenkel het met de rest van het citroensap, leg de plakjes Mojama erover met nog wat takjes koriander.
Mojama met gegrilde coquille (tapas)
Ingrediënten:
4 verse coquilles
1 eetlepel boter
8 plakjes Mojama
Kleine blaadjes basilicum
Olijfolie
Bereiding:
Coquilles grillen of bakken (verse peper voor de liefhebber) en af laten koelen op een vetvrij papiertje. Mojama snijden en licht inwrijven met goede olijfolie. Coquille door de midden snijden en samen met een blaadje verse basilicum vastprikken. Daarbij kan een beetje lichte olijfdressing geserveerd worden maar naturel is zeker ook aan te bevelen.
Mojama met groene asperges (tapas)
Ingrediënten:
8 kleine groene asperges
8 plakjes Mojama
4 asperge-scheuten
Olijfolie
Bereiding:
Asperges schillen indien nodig, een weinig koken en af laten koelen. Plakjes Mojama insmeren met olijfolie. Asperges omwikkelen met de mojama. Een zachte citroen-mayonaise verrijkt het recept.
Geitenkaasbolletjes met crumble van mojama
Ingrediënten:
Verse zachte geitenkaas, Mojama heel fijn gehakt
Bereiding:
Maak van de geitenkaas bolletjes van gelijke grootte. Rol ze door de fijn gehakte mojama. Eventueel garneren met cress.
Hartige mini muffins met Mojama
Ingrediënten:
225 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram fijn gehakte mojama
50 gram olijven zonder pit
1 ei
65 gram gesmolten boter
225 ml melk
snufje peper
Papieren bonbon cupjes
Bereiding:
Mojama heel fijn hakken met een mes, de olijven eveneens in stukjes snijden. Meel, samen met de mojama en olijven in een kom mengen. In een andere kom het los geklopte ei met de melk en gesmolten boter roeren. Klein beetje peper toevoegen.
Het melkmengsel rustig door de bloem roeren. Het beslag is niet geheel glad. Het beslag overdoen in een spuitzak met een gemiddelde spuitmond. De ingevette cupjes 2/3 vullen en in het midden van een voorverwarmde oven schuiven. De oventemperatuur moet 180 graden zijn. Na 10 minuten controleren of de mini-muffins gaar zijn.
Rosbief met een mojama korst
Ingrediënten:
Rosbief aan een stuk
Mojama in grove stukken gesneden
Mosterd
Zout en peper
Boter om te braden
Bereiding:
Rosbief licht met wat zout bestrooien en aanbraden in pan. Het zout zorgt in dit geval voor een mooie bruine korst.
De mojama en de mosterd mengen. Het mengsel aanbrengen op de bovenkant van het stuk vlees.
Het vlees in de voorverwarmde oven, 175 graden, plaatsen. De oventijd is 5 minuten per 100 gram vlees. Dus een stuk vlees van 500 gram, moet ongeveer 25 minuten in de oven. De helft van de gaartijd het vlees afdekken met aluminium-folie, dit om te zorgen voor een mooie mojamakorst.
Uit de oven het vlees zeker 10 minuten laten rusten alvorens aan te snijden.
Kort gebakken sint-jacobsschelpen met mojama, brunoise van rode biet en een beurre blanc.
Ingrediënten: Sint-Jacobs schelpen, schoongemaakt, 2 per persoon rode biet, gekookt Mojama in blokjes Olijf olie |
voor de saus: 1 sjalot fijn gehakt 1 dl witte wijn 2 dl vis fond 225 gram boter |
Bereiding:
Rode biet, gekookt en afgekoeld, in brunoise snijden. Mojama in brunoise snijden en een klein deel heel fijn hakken. De bruinoise stukjes even door de olijfolie halen. De sint-Jacobs schelpen kort bakken in de hete olie. Op smaak brengen met peper en zout.
Voor de saus de sjalot glazig bakken in wat boter. Afblussen met een scheutje witte wijn en vervolgens de vis fond toevoegen. Saus tot 1/3 laten inkoken, 200 gram boter toevoegen en deze laten smelten. De massa zeven en nog even goed verwarmen op het vuur. Van het vuur halen en als laatste nog een paar stukjes koude boter toevoegen om te binden. Saus opschuimen met een staafmixer.
Op de plaats waar de sint-Jacobs schelpen op het bord gelegd zullen worden, eerst een beetje van de fijngehakte mojama leggen.
Mojama met kapper appeltjes
Ingrediënten
200 gr blad sla (evt. gemengd met wat rucola of zo); 225 gr “piquillo” pepers, gemarineerd; 100 gr mojama (28 dunne plakjes); 20 kapper appeltjes – of een handvol kappertjes; ½ bosje verse peterselie, grof gehakt; 1 citroen, in vieren; peper & zout
Dressing met sherry azijn:
1 teentje knoflook; 1 eetl sherryazijn; paar druppels citroensap; 4 eetl olijfolie; peper & zout
Maak de salade door de pepers en kapper appels met de blad sla te mengen, de mojama erover te leggen en de peterselie erover te strooien.
Wrijf voor de dressing de teen knoflook met wat zout in een vijzel fijn. Meng dit met de azijn en evt. wat citroensap. Klop de olie erdoor.
Giet vijf minuten voor het serveren de dressing over de sla. Geef er de parten citroen bij.
Piquillo pepers
Het marineren gaat als volgt: meng met een in dunne plakjes gesneden teen knoflook, 1 eetl sherryazijn; 2 eetl olijfolie; wat grof gehakte peterselie en peper & zout. Laat flink op elkaar inwerken.
Mojama en Papaya salade.
Ingrediënten: 3/4 ijsbergsla, 1 1/2 papaya, 200 gram geit of schaap kaas, in dunne plakjes 16 extra mojama en, eventueel, een eetlepel mosterd.
Dressing: Extra vierge Olijfolie, zout (niet veel, denk aan de Mojama), amandels (ongezout) een klein beetje shachimi togarashi (Japanse honig en mosterd vinaigrette) en rosmarijn.
Bereiding: Haal de kaas uit de koelkast en laat het in blokjes gesneden te bevorderen.
Snijd de ijsbergsla, wassen en goed afspoelen. Snij de Mojama als u in blokken heb gekocht, in zeer dunne plakjes. U kunt de gewenste aantal in te stellen met afhankelijkheid van de grootte van de salade.
Snij de papaya’s doormidden, verwijder de zaadjes en schil de papaya’s daar na. Snijd je het in kleine blokjes over de grootte van de kaas. Meng in een kom de kaas en papaya, op smaak gebracht met extra vierge olijfolie en meng tot ze goed worden geïmpregneerd.
Serveren in de kom of op afzonderlijke platen, een bed van ijsbergsla, papaya geplaatst op het en de kaas, dan de Mojama, amandel, en gekruid net voor het opdienen, of dienen de vinaigrette in de tabel zo dat elk gast doet het naar zijn wens.
Mojama met witte tonijn paté.
Ingrediënten:
Crackers of ciabatta brood.
Witte tonijn paté.
Mojama.
Groene pesto.
Amandels.
Geroosterd rode paprika.
Bereiding
Smeer op een cracker of een dunne plak ciabatta brood de tonijn paté, snij een dun plakjes Mojama en leg het op de brood. Vervolgens rasp een amandel er boven, zet een puntje pesto in iedere zij van de plakje brood. Snij een stripje paprika net zo lang als de plakje brood en leg hem boven (zie foto in galerij op deze site).