Tardana Witte Wijn (Vino Blanco La Tardana de Estenas)

12,50

18 op voorraad

Beschrijving

De Tardana-variëteit, ook wel Planta Nova genoemd in de regio Valencia, is een inheemse witte druif uit het Spaanse oosten, en voornamelijk uit de aangrenzende Utiel-Requena-groeigebied, daarom wordt hij vooral gevonden in gebieden langs de grens van Manchuela zoals Villatoya en Cilanco.

Deze variëteit wordt behandeld met een dubbele aanleg, zowel voor de consumptie van tafeldruiven als voor wijn. In het verleden was het een zeer gecultiveerde variëteit in Villatoya omdat ze de eerste oogst in dozen lieten maken om als tafeldruif op de markt te verkopen, en de tweede oogst om te transformeren in wijn, waardoor de economische waarde van de druif werd geoptimaliseerd. Met de komst van pitloze variëteiten in het assortiment van tafeldruiven, ging die eerste oogst voor onmiddellijke consumptie verloren, waardoor alleen de markt als wijndruif overbleef.

Momenteel verdwijnt de Tardana in ons gebied. Er zijn maar een paar percelen tussen Cilanco en Villatoya over. Wanneer de rijping heel laat in het jaar plaatsvindt, is het risico op hagel groter en hebben de wijnboeren hun oogst volledig verlaten. Bovendien bereikt het niet een voldoende hoog alcoholpercentage om van groot economisch belang te zijn voor de grote wijnmakerijen die hun wijnen in bulk verkopen en per kilo betalen. Als anekdote van de late rijping van Tardana vertelde een boer ons dat als kind, deze druiven  in de vroege dagen van december werden geoogst en dat de trossen in de kamers van de huizen werden gehangen om ze tot Kerstmis te bewaren. Dus in die dagen dat er geen koelkasten waren, konden de mensen hun gebruikelijke twaalf druiven om middernacht op oudejaarsavond eten.

Eigenschappen van de wijn:

Lichtgele kleur. Zijn aroma’s hebben goede intensiteit van wit fruit en heldere minerale. Vriendelijk in de mond, met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tardana Witte Wijn (Vino Blanco La Tardana de Estenas)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *